Знаем, че комарите са сериозна заплаха за здравето ни като човешки същества

...
Знаем, че комарите са сериозна заплаха за здравето ни като човешки същества
Коментари Харесай

Пазете се: Слюнката на комара блокира защитните механизми на тялото ни!

Знаем, че комарите са сериозна заплаха за здравето ни като човешки същества - в действителност те са най-смъртоносните животни в света, като заболяванията, пренасяни от комари, са причина за повече от един милион смъртни случая годишно. Но освен за техните ухапвания би трябвало да се тормозим. Нови проучвания демонстрират, че слюнката на комара, пренасящ вируса денга, е заредена с вещество, което може да потисне реакцията на имунната ни система и да усили риска от зараза, оповестяват " Сайънс Алерт “.

Чрез три обособени метода за разбор учените разпознават характерен тип вирусна РНК или химически делегат, наименуван sfRNA, в слюнката на инфектирания комар.

Тя по същество блокира защитните механизми, които човешкият организъм ползва против инфекциите.

" Невероятно е, че вирусът може да похити тези молекули, тъй че взаимното им снабдяване на мястото на захапване от комар да му даде преимущество при установяването на зараза ", споделя биохимикът Таня Стрилец от Университета на Вирджиния. " Тези открития дават нови вероятности за това по какъв начин можем да противодействаме на инфекциите с вируса денга още от първото захапване от комар. "

SfRNA се зарежда в мембранни отделения, наречени извънклетъчни везикули, и е подготвена за доставка. Вирусът на денга наподобява " подкопава биологията на комарите ", по думите на откривателите, с цел да има по-голям късмет да се популяризира.

При проби върху безсмъртни клетъчни линии екипът удостоверява, че това натоварване със sfRNA фактически усилва равнищата на зараза с вируса - създавайки предпоставки човешкият организъм да не е толкоз добре квалифициран за офанзива.

Тези sfRNA са били видяни и преди във вируси, пренасяни от инсекти, в това число зика и жълта тресчица. В по-общ проект тяхната роля наподобява е да пречат на химическите сигнали, употребявани от организма при репликацията на вируса.

" Предполагаме, че чрез въвеждането на тази РНК на мястото на захапване слюнката на инфектирания с денга приготвя терена за ефикасна зараза и дава на вируса преимущество в първата борба сред него и нашата имунна отбрана ", пишат откривателите в оповестения си документ.

Денга е сериозен проблем, като всяка година се заразяват към 400 милиона души - и е допустимо наново заразяване. Симптомите включват тресчица, гадене и кожен обрив; в дребен брой случаи може да докара до вътрешен кръвоизлив или даже до гибел. В момента няма метод за лекуване на вируса, а единствено способи за справяне със признаците. Макар че към момента не разполагаме с лекарство за лекуване на денга, разбирането на вируса и метода на разпространяването му е от значително значение за битката с него.

Екипът се надява, че откритието му може да докара до по-добри превантивни ограничения против вируса на денга още от момента на заразяването, само че най-хубавият метод да се предпазите си остава същият, както преди: избягвайте да бъдете ухапани.

" Не се колебая, че по-доброто схващане на фундаменталната биология на предаването в последна сметка ще докара до ефикасни ограничения за блокиране на предаването ", споделя вирусологът Мариано Гарсия-Бланко от Университета на Вирджиния. " Нашите открития съвсем сигурно ще бъдат използвани и при инфекции с други флавивируси. Специфичните молекули тук надали ще се приложат за маларията, само че концепцията може да се заключи за вирусните инфекции ".
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР